''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

18 Ekim 2019 Cuma

Karacehennem İbrahim Ağa'nın Torunları


Osmanlı İmparatorluğunda 1808-1839 tarihleri arasında hüküm süren Padişah II. Mahmud'un ülkenin modernleşmesi adına yaptığı en önemli reformlardan biri Yeniçeri Ocağı'nı kaldırmaktır Yeniçerilerin Padişah'ın bu siyasetine cevabı geniş çaplı bir isyan olmuştur.15 Haziran 1826 yılında başlayan Yeniçeri İsyanı İstanbul çevresine yerleştirilmiş  Anadolu ve Rumeli askerlerinin Yeniçerilerin üzerine yürümesi ve ardından Topçu Yüzbaşısı Karacehennem İbrahim a'nın Yeniçeri Kışlasını topa tutması sayesinde bastırılmıştır.Binlerce Yeniçerinin katledilmesiyle sonuçlanan, tarihe Vaka-ı Hayriye (Hayırlı Olay) olarak geçen bu olayın ardından kimi yazarlara göre Yeniçerilerin mezar taşları dahi kırılmıştır.

Karacehennem İbrahim a, Antalya'ya yerleşmiş Teke Türkmenlerinden Tekelioğlu ailesindendir. Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasına yaptığı katkılardan ötürü Pa ünvanıya taltif edilen İbrahim a, ardından Biga mutasarrıfı ve Çanakkale Boğaz Muhafızı olmuştur.


İbrahim a'nın oğlu Faik bey, Aydın ve İzmir Valisi olmasının yanısıra Ayan Azası olarak da görev yapmıştır.Faik bey'in oğlu, soyadı kanunundan sonra ''İris'' soyadını  alan Mahmut Refik bey, Sultan V. Murad'ın en küçük kızı Fatma Sultan ile evlendirilmiştir (Cumhuriyetin kurulmasının ardından Osmanlı Hanedanıyla birlikte sürgüne gönderilen Mahmut Refik İris yıllar sonra Cumhurbaşkanı Celal Bayar'a yurda dönebilmesi için bir mektup yazmış ve Fatma Sultan ile Sultan II. Abdülhamid'in baskısı yüzünden evlendiğini belirtmiştir) Geçirdiği kızamık hastalığı sebebiyle ülkede kalmasına kısa bir süre daha izin verilen Fatma Sultan bu sebeple Türkiye'den en son ayrılan Hanedan üyesi olmuştur.Eşi Mahmut Refik bey'le birlikte önce Viyana'da küçük bir köye ardından Sofya'ya yerleşen Fatma Sultan, 1930 yılında 51 yaşındayken beyin kanaması sonucu hayatını kaybetmiş ve bu şehirde gömülmüştür. Mahmut Rerfik İris ise 1952 yılında mecliste kabul edilen Hanedan'ın erkek üyeleri dışındaki Hanedan azalarının Türkiye'ye dönebilmelerini sağlayan kanun sayesinde 28 yıllık bir sürgün hayatının ardından ülkesine dönebilmiştir.Türkiye'ye gelmesinin ardından kısa bir süre sonra hayatını kaybeden Refik İris, babasının Merkezefendi mezarlığındaki kabrine defnedilmiştir.

Fatma Sultan, Refik İris ve çocukları:
Fatma Sultan'ın kardeşi Hatice Sultan'ın kendisi de evli olduğu halde, amcası Padişah II. Abdülhamid'in kızı Naime Sultan'ın eşi olan Plevne Kahramanı Gazi Osman Pa'nın oğlu Kemaleddin bey ile yadığı aşk, büyük bir skandala sebep olmuş, Kemalettin bey eşinden boşandırılıp rütbeleri sökülerek Bursa'ya sürgüne gönderilmiş.Hatice Sultan'ın kızı Selma hanım, gazeteci Kenize Murad'ın annesidir.


Karacehennem İbrahim a'nın torunu Besime İris, ünlü oyuncu Nevra (Şirvan) Serezli'nin anneannesidir.

   
Murat ve Selim adında iki oğlu olan Nevra-Metin Serezli çiftinin kendileri gibi oyunculuğu seçen oğulları Murat Serezli, ilk evliliğini sunucu Handan Güçyılmaz ile yapmıştır.Handan hanım daha sonra Yelkenci Cenk Günay ile evlendi.Murat Serezli'nin ikinci evliliğini yaptığı Olcay hanım'dan iki kızı var.

       

Metin Serezli'in ilk eşi Nisa Serezli ölümüne kadar oyuncu Tolga Aşkıner ile evli kalmıştır.Nisa hanım'ın oğlu Levent Veziroğlu'nun babası Bülent bey, Nevşehirli Damat İbrahim Pa'nın torunlarındandır.


Nevra Serezli'nin amcası müzisyen Sedat İçgören, Musıki Muallim Mektebinde ve Ankara Devlet Konservatuarında eğitim almış ve bu okulun Korno bölümünden mezun olmuştur.Ardından Cumhurbaşkanlığı Armoni Mızıkası'nda kornist olarak görev yapan İçgören  bir süre Kuleli  Askeri Lisesi'nde  müzik ve moral hocası olarak çalışmıştır.1969 yılında İstanbul devlet Opera ve Balesi'nin kuruluş çalışmalarına katılan Sedat İçgören, Protokol müdürlüğü yapmış ve uzun yıllar orkestra müdürlüğü yaptıktan sonra emekliye ayrılmıştır.

Sedat İçgören'in eşi Lamia Gürün , Ankara Devlet Konservatuarı Keman bölümünden mezundur. Lamia İçgören'in kuzeni Sevim hanım, Türkiye'nin ilk kadın valisi Lale Aytaman'ın eşi olan ve geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Büyükelçi Reha Aytaman'ın amcası Sedat Aytaman'ın eşidir. Sevim Aytaman'ın kardeşi Alp Kun'un  bacanağı AmiraAfif Tuğrul'un amcasının oğlu Semih Tuğrul , ünlü oyuncu Serra Yılmaz'ın babasıdır.Alp Kun'un eşinin halasının kızı Hümeyra hanım, oyuncu Didem İnselel'in babaannesidir. 
Alp Kun'un kayınpederinin kuzeni Semiha Ulupınar'ın torunu Zeynep Atakan, Nuri Bilge Ceylan filmlerinin yapımcısı olarak tanınıyor.Yeni Türkü gurubunun kurucularından Selim Atakan'ın eşi olan Zeynep Atakan'ın kızı Elif Atakan da oyunculuk yapıyor.Zeynep hanım'ın üvey annesi Üner hanım'ın ilk eşinden dünyaya gelen kızı televizyon yapımcısı Müge Turalı, haziran ayında hayatını kaybeden oyuncu Haktan Pak ile evlenmişti.Ünlü müzik yapımcısı Mehmet Teoman'ın kardeşi olan Üner hanım'ın diğer kardeşi Umur Teoman, Şair Oktay Rıfat'ın kardeşi Zeynep Menemencioğlu'nun damadıdır.
                                                                                 








Karacehennem İbrahim  Ağa'nın torunu Kerime Voskay, İttihat ve Terakki'nin son Hariciye Nazırı Ahmet Nesimi Sayman'ın kayınbiraderinin eşidir.

Girit Hanya eşrafından merhum Ahmet Nesimî ve Neyyire Hanımın oğlu, merhum Ali Vafinin damadı, merhum Hariciye Nazırı Ahmet Nesimi'nin kayınbiraderi, Zeynep'in eşi, Nesimi ve Hilmi Voskay'ın babası, Fikret ve merhum Mevhibe, Refik ve Hüseyin Voskay'ın kardeşi, Kerime Voskay'ın kayınbiraderi, İnci ve Esin'ln kayınpederi, Sibel ve Yasemin'in dedeleri DİŞ TABİBİ HAMİT VOSKAY Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi 11 Aralık cumartesi, öğle namazını müteakip Şişli Camiinden kaldırılarak, Merkez Efendi aile kabristanına defnedilecektir. 

Ahmet Nesimi Sayman'ın kardeşi Şerif bey, Tüli Kamhi'nin babasının amcası olan Bektaşi Şeyhi ve Mason Üstadı Dr. Mehmet Ali Erel'in damadıdır.Şerif Sayman'ın dünürü General Vedat Garan'ın yeğeni Cemile Garan, Ercüment Karacan'ın oğulları Ömer ve Ali Karacan'ın annesi ve Mehmet Ali Birand'ın kayınvalidesidir.


Karacehennem İbrahim a'nın yeğeni kale topçu Miralay Hacı Ömer bey'in oğlu Mehmed Arif bey,Osmanlı - Rus savaşı sırasında Milliye taburunun sağ kolası olarak görev yapmış ve Anadolu  Ordusu Başkomutanı Gazi Ahmed Muhtar Pa'nın mühimme başkatipliği görevini yürütmüştür.Savaşın ardından Temyiz mahkemesi zabıt başkatipliğine geçen Mehmed Arif bey  ardından Bidayet mahkemesi savcılığı yapmıştır.

Mehmet Arif bey'in oğlu Doktor Necmettin Arif  bey, Ahmet Nesimi Sayman'ın kızkardeşi Kevser Merey'in eşidir.Bu çiftin damadı Nureddin Gülşen, Aziz Mahmud Hudai'nin torunlarındandır.



Necmettin Arif - Kevser Merey'in gelinleri Pero hanım'ın teyzesinin görümcesinin oğlu büyükelçi Haluk Kura'nın baldızı Jale hanım'ın ilk eşi ve oğlu Mehmet Ali'nin babası Mahmut Dikerdem, Mehmet Ali Birand'ın dayısıdır.Jale hanım'ın son eşi olan büyükelçi Orhan Eralp, Kazım Özalp'in kuzenidir.Orhan Eralp gırtlak kanseri tedavisi görürken intihar ederek yamına son vermişti.

Büyükelçi Orhan Eralp'in kardeşi Perihan hanım, Vasfi Rıza Zobu'nun kızkardeşinin oğlu ve Yeşilçam oyuncularından Bilge Zobu'nun kardeşi olan İstanbul Sanayi Odası eski başkanı Fazıl Zobu'nun eşidir.Bu çiftin kızları Ahu hanım, Galatasaray Kulübü eski başkanlarından Alp Yalman'ın kardeşi ve Ahmet Emin Yalman'ın yeğeni olan Ali Yalman ile evlenmiş.
 

Vasfi Rıza Zobu'nun kardeşi General Şemsi Zobu'nun Nükhet Bulak ile evliliğinden dünyaya gelen Güney Zobu, bir zamanların popüler Yeşilçam aktrislerinden Melike Zobu'nun babasıdır.(Melike Zobu, Kalkavan ailesinin gelinidir ).Nükhet Bulak'ın halası Suada hanım, Birinci Dünya Savaşına katılan askerlerden, 1946-47 yılları  arasında Başbakanlık yapan Recep Peker'in eşidir.Bu çiftin torunları Faruk Peker de yine Yeşilçam'ın bir dönem popüler aktörlerinden biriydi.Faruk Peker'in annesinin Ali Cevat Mahruki ile evliliğinden dünyaya gelen kardeşi Edil Mahruki, Nasuh Mahruki'nin babası Cem bey'in de kardeşidir.
 
 


Mehmed Arif bey'in diğer oğlu Celaleddin Arif bey, Hukuk Fakültesi Müderrisliği ve Baro reisliği yapmıştır.Son Osmanlı Meclisi Mebusanı'nın Başkanı ve Erzurum mebusu olan Celaleddin Arif bey, Ankara'ya giderek TBMM'ne katılmış,bu meclisin ikinci başkanlığını y
apmasının yanısıra TBMM'nin Adliye Vekili olmuştur:




Karacehennem İbrahim a'nın torunlarından Tuğgeneral Ali Şem'i Karacehennem, ekranlarda evlilik terapisti olarak gördüğümüz pedagog Dr. Selin Karacehennem'in kayınpederidir:



Selin Karacehennem, Bolu eşrafından İstiklal Harbi Şehidi Reşat bey'in
oğlu Albay Dr. Tuğrul Özkök ile Mardin eşrafından Arap asıllı ressam İbrahim Omay'ın kızı öğretmen Nezihe hanım'ın kızlarıdır.

VEFAT Bolu eşrafından İstiklâl Harbi Şehidi Reşat Bey ile merhum Afife Hanım'ın oğlu, merhum Hilkat Özkök'ün ağabeyi, Akçakoca'lı muharip gazi Bekir Özkök ile Nimet Özkök'un yeğenleri, avukat Mithat Özkök, doktor Fikret Özkök, gazeteci Hikmet Özkök ve Sevım Uysal'n teyzezadeleri, Mardin eşrafından merhum öğretmen ressam İbrahım Omay ile Methiye Omayın damatları, Nebiha Öcal, Melâhat Atlı, Burhan Omay ve Ekrem Omay'ın enişteleri, Tunç Karacehennem'in kayınpederi, pedagog doktor Selin Karacehennem ile mimar Bora Özkök'ün babası, Ayşe ile Kaya Karacehennem'in dedeleri, emekli öğretmen Nezihe Özkök'ün eşi,  EM. ALB. DR. M.TUĞRUL ÖZKÖK vefat etmiştir. Aziz naaşı 19 Aralık 1983 pazartesi (bugün) İstanbul Selimiye Camii'nde öğle namazını muteakıp, Küçükyalı'daki aile mezarlığına defnedilecektir. Mevlâ rahmet eylesin 


Selin, Tunç Karacehennem ve çocukları:



Selin Karacehennem'in dayısı Prof. Dr. Burhan Nüzhet Omay, Kuran ve Kozmoloji üzerine kitaplar yazmıştır.2011 yılında hayatını kaybeden Burhan Nüzhet Omay  Ergenekon Davalarında önemli bir yer teşkil eden Kuvayı Milliye Derneği Genel Başkan yardımcısı olduğu için gündeme gelmiş.







Kaynakça:

Yalıdakiler, Tayfun Er


Sofya'da Medfun Bir Osmanlı Sultanı


https://www.ensonhaber.com/tarihi-osmanli-mezarligi-tesadufen-bulundu-2012-06-02.html

Vafi ailesi - Ahmet Nesimi Sayman - Nevra Serezli - Sultan V. Murad

Ahmet Nesimi Sayman - Ercüment Karacan - Hümeyra

Başımıza Gelenler, Mehmed Arif

Fahrettin Altay- Recep Peker - Vasfi Rıza Zobu - Kapancı Cemaati

Mehmet Ali Birand - Vasfi Rıza Zobu

Burhan Nüzhet Omay


2 yorum:

  1. Tayfun er in Erguvaniler kitabını okumalarınızı tavsiye ediyorum.Emekleriniz için teşekkür ederim.sayğılarla.

    YanıtlaSil
  2. Hocam içerikleriniz çok güzel ama ilişkileri soyağacı şeklinde çizerseniz daha iyi anlayacağız

    YanıtlaSil