''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

28 Nisan 2022 Perşembe

Çapanzadeler - Dr. Oktay Cumhur Akkent - Celal Sait Siren - Süha Özgermi - Ömer Üründül

Yozgat'ın ünlü Çapanoğlu sülalesinin en ünlü ismi, yayınladığı Tercüman-ı Ahval ismli gazete ilk özel Türk gazetesi, kendisi de ilk Türk gazeteci kabul edilen  Çapanzade Agah Efendidir.

Agah efendiyi ve ailesini daha önce bir blog entrysinde uzun uzadıya anlatmıştık

Çapanzade Agah Efendi ve Torunları


Bu yazımızın odak konusu Çapanzade Agah Efendi'nin amcazadesi olan Müzıkay-ı Humayun kumandanı Mirliva Osman Paşa'nın kızı Ebe Saadet hanım'ın dallanıp budaklanan aile ağacı olacak.                                                                           


Osmanlı Sarayında ebe olarak hizmet veren Saadet Hanım'ın ailesi ikamet ettikleri Nişantaşında Ebezadeler olarak bilinirmiş.Muzika-i Humayun'da kolağası Yusuf Agah Efendi'yle evlenen Saadet hanım'ın 3 çocuğu dünyaya gelmiş; Mehmet Ali, Mürşide ve Ayşe Sıdıka.
Ebe Saadet hanım'ın kızı Mürşide hanım'ın torunu General Rahmi Belgerden, Çapanzade Agah Efendi'nin kardeşi Müşir Ahmet Şakir Paşa'nın torunu Şakire.hanım'la evlenmiş.
Şakire Belgerden'in halası Fatma Munise hanım'ın Sadrazam İbrahim Ethem Paşa'nın torunu Galip Eldem'le evliliğinden dünyaya gelen Roksan hanım, suikaste kurban giden MİT Müsteşarı Hiram Abas'ın annesidir.

                                                                           


                                                                      


Rahmi-Şakire Belgerden çiftinin kızları Verda hanım'ın oğlu ünlü spor yorumcusu Ömer Üründül'dür.

                                                                          


Belgerden çiftinin oğulları Dr. Saman Belgerden'in eşi Esin hanım'ın babası Efdal Nogan'ın dayısı Vacit Asena, DP'den Balıkesir milletvekilliği seçilmiştir.Vacit bey'in kardeşi Muhtar Asena,Türkiye'de kadın hakları mücadelesinin sembol ismi Duygu Asena ve 1966 Türkiye Güzeli olan kardeşi İnci Asena'nın babasıdır.,
                                                                        
                                                                           


                                                                        


Esin Belgerden'in halasının oğlu Nejat İlhan Tuğbay'ın kızı Nildan hanım, Nihal Atsız'ın oğlu Buğra Atsız ile evlenmiş.
                                                                         

                                                                    
Nejat İlhan Tuğbay'ın amcasının oğlu Nejat Tuğbay'ın kızlarından Ahu Tuğbay, Yasemin Kozanoğlu'nun, 1970 Türkiye güzeli Afet Tuğbay ise Ali Koç'un eşi Nevbahar Demirağ'ın annesidir.Ahu Tuğbay, Cömert Baykent ve Ahmet Kozanoğlu ile, Afet Tuğbay ise Turgut Demirağ ve Ercüment Karacan ile evlenmiş.
 


Ebe Saadet hanım'ın ilk çocuğu Mehmet Ali bey'in kızı Behire hanım, General Rahmi Belgerden'in amcası eczacı Sabri Belgerden ile evlenmiş.Çiftin iletişim eksikliği sebebiyle aileden farklı bir soyisim alan oğulları Fikret bey'in oğlu Basketbolcu Taylan Emcioğlu, 70'li yılların ünlü şarkıcısı Saadet Sun'la evlidir.



Mehmet Ali bey'in oğlu Yusuf Çapanoğlu'nun eşi Mebrure hanım'ın annesi, Adana Valisi Bahri Paşa'nın kızıdır. Yaverine aşık olunca eşi, Çorlulu Ali Paşa'nın torunlarından Mahmut Celalettin Paşa'nın oğlu Reşat bey'i terkeder.Reşat bey'in ikinci eli Hayriye hanım,.Ebe Saadet hanım'ın diğer kızı Ayşe Sıdıka hanım'ın kızıdır.

Çapanzade Ebe Saadet hanım'ın 3. çocuğu Ayşe Sıdıka hanım, Sadaret Evrak Mümeyyizi Hüseyin Mazhar bey'le evlenmiş.Çiftin kızları Hayriye hanım'ın Reşat paşa ile evliliğinden dünyaya gelen kızı Nermin hanım'ın eşi Cevat Erbel'in kızkardeşinin kızı, Türkiye'nin akademik ünvana sahip ilk kadın tıp tarihçisi ve deontologu Emine Atabek, Kapancı Cemaatinden avukat Dr.Reşat Atabek'in eşidir.Emine hanım'ın kardeşi Fahir Göksel'in eşi, ilk Kültür Bakanımız Talat Halman'ın kızkardeşidir.


Cevat Erbel, eşi Nermin hanım'ın genç yaşta hayatını kaybetmesi üzerine Suat hanım ile hayatını birleştirmiş.Suat hanım'ın kızkardeşinin eşi Turgut Gürsel, Evliyazadelerin damadı İttihatçı Dr. Nazım'ın kızkardeşi Rasiha hanım'ın torunudur

Ayşe Sıdıka hanım'ın kızı diğer kızlarından Muhterem hanım,Selçuklu Sultanı Keykubat'In haznedarı Sultan Hacı İbrahim ahfadından Akşehirli Subaşı Hacı Arif bey'in oğlu, Kurtuluş Savaşına Veteriner Yüzbaşı olarak katılan İstiklal Madalyası sahibi İsmail Hakkı Akkent ile evlenir.Muhterem Maskar eşinden ayrıldıktan sonra , Türkiye Yardım Sevenler derneğinde nakış atölyesi müdiresi olarak görev yapar.Muhterem hanım'ın İsmail hakkı bey'le evliliğinden dünyaya gelen, geçtiğimiz yıllarda 90'lı yaşlarında hayatını kaybeden kızları Olcay Akkent,daha sonra kitap haline getirdiği blog yazılarıyla bize bu yazıyı hazırlama konusunda ilham veren isimdi.

İsmail Hakkı Akkent, Muhterem Maskar ve çocukları

Muhterem Maskar (sağda)



Çapanzade Ebe Saadet hanım'ın torunu Muhterem hanımın oğlu Oktay Cumhur Akkent 1925 yılında İstanbul'da dünyaya gelir. Ailesinin tüm imkansızlıklarına rağmen Işık Lisesinde yatılı okutulan Akkent, Askeri Tıbbiye okuluna girer ve 1945 yılında Deniz Teğmen olarak Silahlı Kuvvetlere katılır.1956 yılında kurulan Aile Planlama Derneğinin 5 yıl boyunca başkanlığını yürüten Akkent bu arada nüfus planlamasının önemine dikkat çekmek için çeşitli radyo ve TV programları hazırlar.1966 yılında askerlikten ayrılan Akkent daha sonra 1982 yılına kadar tam 14 yıl çalışacağı Boğaziçi Kliniğini kurar.......... 2001 yılına hayatını kaybeden Akkent Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilir.
Dr. Oktay Cumhur Akkent'in 1960 yılında evlendiği ilk eşi Ayla hanım, Adana'nın ünlü tüccarlarından Lütfü Kalağoğlu'nun kızıdır.Ayla hanım'ın teyzesi Hayriye Arığ, eşi Fatma Arığ'ı Sabetaycılıkla ilgili itiraflarından tanıdığımız Terakki Vakfı eski Başkanı Haluk Arığ'ın babaannesidir. Arığ ailesi Kapancı Cemaatindendir

Ayla Kalağoğlu Akkent'in dayısı Celal Sait Siren, eski Ticaret Bakanlarımızdandır.Siren'in torunu Birnur hanım Muazzez Ilmiye Çığ'ın kardeşi Prof. Dr. Turan İtil'in oğlu Kurt İtil ile evlenmiş.

Büyükelçi Cemil Vafi'nin kardeşi Hasan bey'in bacanağı olan Celal Sait Siren'in kayınbiraderinin eşi Bihterin (Hotinli) Berkin, Sadrazam Halil Rıfat Paşa'nın kızı Nuhbe hanım ile ve Sedat Simavi'nin amcasının torunlarıdır.


Ayşe Sıdıka hanım'ın diğer kızı Emine Refika hanım 2013 yılında hayatını kaybeden Milli Çapkınımız Süha Özgermi'nin dayısı Tevfik Erdoğu ile evlenmiş. Anne tarafından ünlü fotomuhabir Gökşin Sipahioğlu'nun kuzeni olan Süha Özgermi'nin diğer dayısı Basri Erdoğu, Hasan Rıza Soyak'ın kızkardeşinin damadıdır.Soyak'ın diğer kızkardeşinin damadı Adnan bey, Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu'nun babasının dayısıdır.


Süha Özgermi'nin dedesi Mabeynci Faik bey, Şehzadeliğinden itibaren Sultan II. Abdülhamid'in yanında çalışan Bolulu Lütfü Ağanın oğludur ve Padişah tarafından Galatasaray Sultanisinde okutulmuştur.Ardından bir süre Hariciye Nezaretinde çalışıp sonra Saraya alınır.Sultan II.Abdülhamid'in en güvendiği adamlarından biri olan Faik bey 31 Mart Ayaklanmasından sonra önce Mısır ve ardından İsviçre'ye kaçar.
On tane çocuğu olan Mabeynci Fak bey'in kızlarından Faize (Ergin) hanım bestekar kimliğiyle tanınır.Diğer kızlarından Kemençeci Fahire hanım , babasının teyzesinin oğlu olan eşi bestekar Refik Fersan'la birlikte Cumhuriyet Döneminin en ünlü Sanatçı ailelerinden birini oluşturmuştur.

Süha Özgermi'nin babası Abdurrahman Lütfü bey, Mabeynci Faik bey'in Saraylı Peru hanım'dan dünyaya gelen tek oğludur.,.


Kaynakça:



                                     İttihatçı Dr. Nazım - Reşat Atabek - Talat Halman - Çapanzadeler 

                       Müşir Ahmet Şakir Paşa - Saman Belgerden - Osman Hamdi bey - Hiram Abas

                    Taner Berksoy - Kaan Terzioğlu - Hasan Rıza Soyak - Evliyazadeler - Sabri Ülgener

                                Ressam Nihal Erem - Duygu Asena - Nihal Atsız - Ömer Üründül

                                                    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder