''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

21 Temmuz 2020 Salı

ÇAPANZADE AGAH EFENDİ ve Torunları


1860 yılında, Osmanlı İmparatorluğunda  yayınlanan ilk özel gazete kabul edilen Tercüman-ı Ahval'i kuran Çapanzade Agah Efendi:
                                                                    



Çapanzade Agah Efendi'nin oğlu Şuray-ı Devlet Azası Mirasyedi Süleyman bey , Gazeteci-Yazar Münir Süleyman Çapanoğlu'nun babasıdır.Münir Süleyman bey'in annesi Zekiye hanım Çürüksulu/Tavdgridze Ali Paşa'nın kızıdır
  
    


Çapanzade Agah Efendi'nin oğlu, Anadolu ve Rumeli Demiryolları Komiseri Mühendis Nebih Çapanoğlu'nun  Suzan (Yağız) , Ayşe Sıdıka (Erim) Dulsina (Siral) ve Kerime  isimlerini taşıyan dört kızı dünyaya gelmiş.
                                                                              


Nebih Çapanoğlu'nun kızı Suzan hanım Avukat Avni Yağız'ın eşidir:
VEFAT Tercümanı Ahval gazetesi sahibi ve Atina Sefiri merhum Çapanzade Agâh Efendi'nin torunu, Mühendis Nebih Beyin kızı, merhum avukat Avni Yagız Beyin eşi, avukat Baraat Zeki Ungör: Ferda ve Ekrem Zeki Ün: Nur ve Vedat Üngör: Razi Trak ve Emine Trak, Muvaffak Siral ve Tevfika Siral, Yüksek Mimar Gazanfer Erim ve Zühal Erim: Atıf Tuncalı ve Nihal Tuncalı avukat Arif Bilgln ve Leyla Bilgin: Eczacı Zeki Konur ve Gönül Konur'un teyzeleri SUZAN YAĞIZ HANIMEFENDİ vefat etmiştir. 16 Temmuz ... Çarsamba günü öğle namazından sonra Sisli camişnden kaldırılarak Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verilecektlr AİLESİ


Nebih Çapanoğlu'nun kızı Dülsina hanım'ın Binbaşı  Mehmet Tevfik bey ile evliliğinden dünyaya gelen  kızı Emine hanım,Plevne şehitlerinden Emin beyin oğlu Ahmet Hamdi bey ile Priştinalı müteahhit İlyas bey'in kızı Kadriye hanım'ın oğlu olan Fenerbahçe Kulübü Eski Başkanlarından Razi Trak ile evlenmiş.Çiftin kızları Elçin hanım, Dışişleri Eski Bakanlarından Karakaş Cemaatinden müteveffa İsmail Cem İpekçi'nin eşidir.
                                                                       

Emine-Razi Trak çiftinin diğer kızları İnci hanım, İsmail Cem İpekçi'nin Robert Kolejden en yakın arkadaşı olan Gazeteci Ercan Arıklı ile evlenmiş.Çift, Giray ve Ali isimlerini verdikleri iki çocukları olduktan sonra  ayrılmış.Psikolojik sorunlar yaşayan İnci Trak, İsviçre Neucahtel'deki evini havagazını açıp çakmağı çakarak havaya uçurmuş , kendisi yanıklarla sağ kurtulurken  7 ve 9 yaşındaki iki oğlunun ölümüne sebep olmuş.Bu olaydan sonra kendini toparlayamayan  İnci Trak , bir süre sonra yeniden  yeniden evlenip Antalya'ya yerleşmiş.Kemer yolunda büyük bir kaza yapıp hayatını kaybeden İnci Trak eski eşi Ercan Arıklı'nın kendisi ve oğulları için yaptırdığı mezar yerine gömülmüş.
                                                                         

İnci Trak'tan boşandıktan sonra medya patronu  Malik Yolaç'ın kızı Merve hanım ile evlenir Ercan Arıklı.Malik Yolaç 1950'li yıllarda  Akşam Gazetesinin sahibidir ve 27 Mayıs 1960 darbesine kadar Adnan Menderes'e yakın bir çizgi izler.Darbeden sonra Adalet Partisinden Bağımsız Milletvekili seçilen Yolaç , İsmet İnönü'nün kurduğu CHP-AP Koalisyonunda da Devlet Bakanlığı yapar. Malik Yolaç'ın 1960 sonrası sol çizgiye evrilen gazetesi Akşam reklam verilmediği için batmış.Yolaç 2019 yılında hayatını kaybetmişti.Malik Yolaç'ın kızı Merve hanım'ın ilk eşi Bülent Altan'dan dünyaya gelen kızı  Yasemin hanım Tuna Kiremitçi'nin eski eşidir. (Bülent Altan, Nevgül Andaç ile evliyken Andaç'ın önceki evliliğinden dünyaya gelen kızı Melis hanım ile birliktelik yaşar ve çiftin bir çocuğu dünyaya gelir.Anne Nevgül hanım daha sonra kızını affeder).Merve Yolaç'ın 62 yaşındayken evlendiği 80 yaşındaki son eşi Eren Harmancı, Karakaş Cemaatindendir.(Merve Yolaç'ın annesi Gülsevin hanım, gazeteci Mehmet Barlas'ın akrabası 1. devre Kütahya mebusu Cevdet Izrap Barlas'ın kızıdır)
Üçüncü evliliğini Piyanist kardeşlerden Güher Pekinel ile yapan Ercan Arıklı hayatının son yıllarını oyuncu Şahnaz Çakıralp ile geçirmişti.2003 yılında bir halk otobüsünün çarpması sonucu hayatını kaybeden Arıklı, İnci Trak ve çocuklarının yanına defnedildi.Ercan Arıklı'nın halası Nezahat hanım, Eski Milli Azerbaycan Hükumeti  Başbakanlarından Nasip Yusufbeyli  ile İsmail Gaspıralı'nın kızı Şefika hanım'ın oğlu olan Niyazi Kürdemir'in eşidir.
                                                                    Şahnaz Çakıralp

Merve Yolaç-Bülent Altan

Razi Trak'ın dayısı  Recep bey'in eşinin dayısının oğlu Mazhar Apa, eski Dışişleri Bakanlarından İlter Türkmen'in  damadı Cem Apa'nın dedesidir.Apa ailesi de Razi Trak'ın ailesi gibi Priştinalıdır.
Razi Trak'ın amcası General Cafer Tayyar Eğilmez, Çürüksulu/Tavdgridze ailesinden Melek hanım  ile evlenmiş.Çiftin iki oğlu da Şişli Terakki Lisesi mezunudur.Melek hanım'ın  anne ayrı baba bir kardeşi Zekiye hanım, Münir Süleyman Çapanoğlu'nun annesidir.


Razi Trak'ın diğer amcası Bursa Valisi İsmail Hakkı bey'in kızı Vildan hanım, Latife hanım'ın kardeşi İsmail Uşşaklı'nın eşidir.İsmail bey'in ilk eşi Süreyya Paşa'nın kızı Melahat hanımdan dünyaya gelen oğlu Kemal bey (üvey babası Ord. Prof. Dr. İhsan Şükrü Aksel'in soyadını taşıyor) Tüli Kamhi'nin ilk eşidir.
İsmail Hakkı bey'in bacanağı Cemal Şahingiray, Gazeteci Mehmet Barlas'ın dayısıdır.Cemal Şahingiray'ın oğlu Tarık bey, Genelkurmay Eski Başkanlarından Nuri Yamut'un damadıdır.Nuri Yamut'un dayısının oğlu, Eski Elazığ ve Muş Milletvekillerinden Kapancı Cemaatinden  Naki Yücekök'ün damadıdır.(Naki Yücekök, Selanik Askeri Rüştiyesinde
Atatürk'ün Fransızca Hocasıdır.Osmanlı Hürriyet Cemiyetinin kurucularından ve Mason olan Naki Yücekök'e  bizzat Atatürk tarafından  Serbest Fırka'ya girme teklifi  yapılmıştır)

Ahmet Hamdi bey, İsmail Hakkı bey, Cafer Tayyar Eğilmez


Nebih Çapanoğlu'nun kızı Ayşe Sıdıka hanım, eski valilerden  Sedat Aziz Erim ile evlenmiş. Türk Yükseltme Cemiyeti Reisi olan Sedat Aziz Erim 33 derece Masondur.Sedat Aziz Erim'in teyzesinin oğlu Ressam Cemal Tollu'nun kardeşi Y. Mühendis East Tollu, İstihbarat Teşkilatı Mim Mim'in ve İş bankasının kurucularından Hüseyin Kavalalı'nın kardeşi Rukiye hanım'ın damadıdır.
                                                            
                                                                             Sedat Aziz Erim:       



Ayşe Sıdıka- Sedat Aziz Erim çiftinin kızları Leyla hanım medya patronu Dinç Bilgin'in amcasının oğlu Arif Bilgin ile evlenmiş.Dinç ve Arif Bilgin'in dedeleri Abdurrahman Arif bey , Yakubi Cemaatinden ünlü gazeteci Fazlı Necip bey'in halasının oğludur.
                                                                        
Arif Bilgin'in kardeşi İlter Bilgin, Dışişleri Eski Bakanlarından Turan Güneş'in kardeşi Saffet bey'in damadıdır.İlter Bilgin'in kayınvalidesi Saide Güneş, suikast sonucu öldürülen eski Başbakanlarımızdan Nihat Erim'in kardeşi ve İlk kadın valimiz Lale Aytaman'ın teyzesidir. Turan Güneş'in baldızının kızı Şirin hanım, İsmet İnönü'nün torunu, Hayri İnönü'nün kardeşi Eren bey'in eşidir.                                                         
Prof. Dr. İlter Bilgin'in gelini Esra hanım'ın annesi Ayşe hanım, Halis Komili'nin kardeşidir.(Halis bey'in eşi Alev hanım, Nazım Hikmet'in halasının kızı Samiye Bilgişin'in torunu)Esra  Bilgin'in babası Konur Eken'in son eşi Sevinç hanım, İnegöllüzade Selami bey'in kızı Ayşe Güldeste Selek'in torunudur.Konur Eken'in teyzesi Perihan hanım, Nejat Eczacıbaşı'nın kardeşi Kemal bey'in kayınvalidesidir.Perihan hanım'ın kayınbiraderi Fehmi Fetvacı , Can Bartu'nun amcası Şefik Bakay'ın bacanağıdır.Perihan Fetvacı'nın kızı  Esin hanım, Nejat Evliyazade'nin oğlu Ata bey ile evlenmiş.


Ayşe Sıdıka-Sedat Aziz Erim çiftinin kızları Gönül Konur'un kızı Zeynep hanım, Galatasaray Kulübü başkanlarından Duygun Yarsuvat'ın kardeşi ünlü Avukat Hüseyin Derin Yarsuvat'ın eşidir.Ölmeden önce Tapınak Şövalyesi olduğunu açıklayan ve Mason olan Yarsuvat'ın annesi Nimet hanım, diplomasını bizzat Atatürk'ten alan Türkiye'nin ilk kadın hukukçularından olan bir isim,babası İhsan Yarsuvat ise Adnan Menderesin avukatlığını da yapan Demokrat Partili bir avukattır.Zeynep Yarsuvat'ın kardeşi Nazlı hanım, Şarık Tara'nın gelinidir.Nazlı Tara'nın oğlu Agah Mehmet bey ise Salih Bosna'nın torunu olan ünlü iç mimar Zeynep Fadıllıoğlu'nun damadıdır.
MERHUM SEDAT AZİZ ERİM VE MERHUME AYŞE SIDIKA ERİM’İN KIZLARI, MERHUM GAZANFER ERİM, LEYLA-ARİF BİLGİN, GÖNÜL-ZEKİ KONUR’UN KARDEŞLERİ, ZEYNEP-HÜSEYİN YARSUVAT, NİLGÜN-NECATİ GÜLER, NAZLI-SİNAN TARA VE GÜLDEN-GALİP BİLGİN’İN TEYZELERİ, ÇİĞDEM ÖZKURDUM’UN KAYINVALİDESİ, ALP VE AYŞE CAN’IN BABAANNESİ, ATIF TUNCALI’NIN EŞİ, AHMET TUNCALI’NIN ANNESİ EMİNE NACİYE NİHAL TUNCALI 7 EKİM 2002 TARİHİNDE VEFAT ETMİŞTİR. CENAZESİ 8 EKİM 2002 SALI GÜNÜ TEŞVİKİYE CAMİİ’NDE KILINACAK İKİNDİ NAMAZINDAN SONRA, ZİNCİRLİKUYU MEZARLIĞINDA TOPRAĞA VERİLECEKTİR.                                                                                   
 
                                                                    
                                                      Lale , Şarık, Nazlı, Sinan Tara

                                                                                  
                                                    Selin Fadıllıoğlu-Mehmet Agah Tara 


Nebih Çapanoğlu'nun kızı Kerime hanım İstiklal Marşımızın bestekarı Osman Zeki Üngör ile evlenmiş.Şekerci Hacı Bekir'in torunlarından Hüseyin bey'in oğlu olan Osman Zeki Üngör'ün soyu saray musıkisinde Faslıcedit denilen bir çığırın kurucusu olan Santuri Hilmi bey'e dayanır.1880 yılında Üsküdar'da doğan Osman Zeki Üngör,Beşiktaş Askeri Rüştiyesinde eğitimi devam ederken  11 yaşında Muzikayi Humayun'a alınır.Burada Başkemancı olur ve rütbesi Binbaşılığa yükseltilir daha sonra da Orkestra Şefliğine getirilir.1917 yılında orkestrasıyla Avrupa'ya turneye giden Osman Zeki Üngör, Avrupa'da konser veren ilk Türk ünvanına sahiptir.Kurtuluş Savaşından sonra İstiklal Marşı için yaptığı beste Atatürk tarafından çok beğenilen ve Çankaya'ya davet edilen Üngör, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasını kurmakla görevlendirilir.Orkestradaki göreviyle beraber müzik eğitimi vermek için kurulan okulda da müdürlük yapar.Sağlık sorunları nedeniyle emekliye ayrılıp İstanbul'a dönen ve Moda'ya yerleşen Üngör 28 Şubat 1958 günü hayata gözlerini yumar.Osman Zeki Üngör'ün Karacaahmet Mezarlığındaki cenaze töreninde İstiklal Marşı çalınmıştır.


                                                        Kerime Çapanoğlu (Ortada) 

                                                         Osman Zeki Üngör ve  öğrencisi:
                                                                               
                                              Vedat Üngör , Beraet Üngör , Ekrem Zeki Ün
                                                                                 
                                                                           
Kerime Çapanoğlu - Osman Zeki Üngör'ün oğulları Kemancı ve Orkestra şefi Ekrem Zeki Ün, Piyanist Verda Ün'ün eşidir.Verda hanım'ın  annesi Melita hanım, aslen Maltalıdır.Babası Kazım Ziya bey ise Osmanlıya sığınıp din değiştiren Fransız asıllı Humbaracı Ahmet Paşa'nın ailesindendir.Verda Ün , Ekrem Zeki Ün'le tanışma hikayesini böyle anlatmış:
"Annemin ailesi Maltalı babası Pelegrini'lerden gelme İstanbullu bir bankermiş. Babam Kâzım Ziya, Humbaracı Ahmet Paşa ailesindendi.Lozan Üniversitesi'nde hukuk doktorası yapmıştı. Maliye Teftiş Heyeti Umum Müdürü'ydü. Annem Leipzig Konservatuvan'nda keman okurken babamla İsviçre'den İstanbul'a gelen bir trende tanışmışlar. Teyzem de aynı okulun piyano böiûmünden mezun olmuş, küçük yaşımdan beri bana piyano çaldırmıştı. Sonra da o zamanlar İstanbul'un ünlü hocası Adınolfi ile ,ardından Ferdi Ştatzer ile çalıştım.Babam işi nedeniyle sık sık Ankara'ya giderdi. Orada Ekrem Zeki'yi tanımış, kemanını dinlemiş. anneme çok övgüyle söz etti. Annem de birgün Ekrem Zeki'yi eve çağırdı. Bana da, ''Hadi piyano çalsana" diye ısrar ettiler. Ekrem beni dinledikten sonra, sertçe: 'Çalışmıyorsunuz!' dedi.Herkes aman ne güzel çalıyor, derken beni çok sarstı bu tepki. Aslında hiç de profesyonel bir piyanist olmak niyetinde değildim. Ama birdenbire hırslandım ve günde 6-7 saat çalışır oldum. Arından Ekrem İstanbul'a yerleşti.Önce Ferdi Ştatzer ile konser vermeye başladı. Sonra da birlikte çalışmaya koyulduk ve bu yakınlaşma sonucunda evlendik. Ben 18, o ise 29 yaşındaydı''
                                                                               

Verda Ün'ün kardeşi Aslan Humbaracı ,Bahriye Mektebinde okurken annesi yabancı olduğu için Fevzi Çakmak'ın emriyle okuldan atılmış.Humbaracı bu olay için ''Elimde olmayan sebeplerle Türk doğmuşum.Bununla iftihar ettiğimi söyleyemem'' demiş.1940'lı yıllarda New York Times Gazetesinin Türkiye muhabiri olarak çalışan Aslan Humbaracı hem ABD hem SSCB için çalışan bir ajan olarak biliniyor.1949 yılında Türkiye'den kaçan Humbaracı önce Avrupa komunistleri arasında çalışır sonra ise komunizm davasından vazgeçip Türk komunistleri ihbar eder.Bir kaç kez ideolojik gel-gitler yaşayan Humbaracı neticede Avrupa'da birkaç dilde makaleler yazarak hayatını devam ettirir.Aslan Humbaracı'nın yayınlanmış iki kitabı mevcuttur.                                                                 
Aslan Humbaracı'nın eşi Necla hanım, Atatürk'ün doktorlarından , Nihat Reşat Belger'in kardeşi Fuad Reşad bey'in kızıdır.Nihat Reşat Belger 1950'de Demokrat Parti'den İstanbul milletvekili seçilmiş ve ardından Sağlık  Bakanlığı görevine getirilmiştir.İlkeleri sebebiyle kısa süre sonra bu görevinden istifa eden Belger ardından Kızılay Başkanlığı yapmıştır.1955 yılında kurulan Hürriyet Partisinin kurucuları arasında yer alan  Nihat Reşat Belger 1960 Darbesi sonrası kurulan Milli Birlik Komitesinin 1961 yılında seçtiği 18 temsilciden biridir.Bu görevi sırasında vefat eden Belger, Üsküdar Özbekler Tekkesi mezarlığına defnedilmiştir.
                                               Nihad Reşad Belger ve kardeşi Fuad Korey
     
                                            
 Siyasi görüşleri sebebiyle Paris'e kaçmak zorunda kalan Dr. Nihat Reşat Nelger, burada 1903 yılında tanıştığı Prens Sabahattin ile birlikte hareket etmiştir.Paris'te Tıp Fakültesine devam eden Belger 1916 yılında buradan mezun olmuştur.İttihat ve Terakki iktidarının sona ermesiyle Türkiye'ye dönen Belger. 1921-22 senelerinde Paris ve Londra'da yeni kurulan hükümetin sözcülüğünü yapmış Lozan Konferansında ülkemizi temsil etmiştir.Daha sonra yine Fransa'ya giden Nihat Reşat Belger 1936 yılına kadar burada doktorluk görevini sürdürmüştür.Fransa'da bu hizmetleri karşısında kendisini Legion D'honneur nişanıyla ödüllendirmiştir.
                                        Nihad Reşad Belger , Prens Sabahaddin ve Fazıl bey

Nihat Reşat Belger'in kardeşi Lahika hanım, Manyasizade Refik bey'in gelinidir.Belger'in diğer  kızkardeşi  Hatice hanım'ın oğlu Ziya İshan, Mason Üstadı Hayrullah Örs'ün bacanağıdır.(Nihat Reşat Belger de Masondur).Ziya İshan'ın kardeşi Siret hanım, Kurtuluş Savaşına katılan komutanlardan Selahattin Adil Paşa'nın eşidir. Ziya İshan'ın diğer kardeşi Aziz hanım'ın oğlu, genç yaşta hayatını kaybeden atlet Cezmi Or, adına düzenlenen  atletizm müsabakalarıyla hatırlanmaktadır.

Cezmi Or'un akrabası Dekoratör Vedad Ar:
 19O7'de İstanbul'da doğdu. Sanayi-i Nefıse Mektebi'nin (sonra Güzel Sanatlar Akademisi)Afiş Şubesi'ni bitirdi (1928). Paris'te Ecole Municipale des Arts Applıques a l'Industrie'de öğrenim gördü (1928-31). Istanbul'a dönünce Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü'nde öğretim üyeliğine başladı. Aynca Ipek Film Stüdyosu'nda da Darülbedayi'de (sonra istanbulBelediyesi Şehir Tiyatroları) dekoratörlük yaptı.İzmir Fuarı'nda birçok pavyonun dekorasyonunu gerçekleştirdi (1936-44), reklam filmleri çekti,Türkiye'yi tanıtan belgesel filmler hazırladı,senaryosunu Nâzım Hikmet'in yazdığı Lale Devrive Üçüncü Selim'in Gözdesi filmlerini yönetti(1950-51). Maliye Bakanlığı'nca açılan Madeni Paralar Yarışması'nda iki kez birincilik aldı;1982'de DGSA'nın 100. kuruluş yıldönümünde Onur ödülü'ne (Osman Hamdi Ödülü) değer görüldü.
Vedat Ar'ın  İsmail Cem İpekçi'nin babası İhsan İpekçi'nin  sahibi olduğu  olduğu İpek Film şirketi için çalışırken tanıştığı eşi Karakaş cemaatinden İclal Ar, İhsan İpekçi'nin amcasının oğlu Naci İpekçi'nin baldızının kızıdır..Kızıl saçlı Soprano olarak tanınan opera sanatçısı  İclal Ar'ın teyzeleri Belkıs ve Neyyire hanımlar, Lale ve Nergis hanımlar  takma adıyla plak dolduran bir dönemin ünlü ses sanatçılarıdır.İclal Ar, İpek film stüdyolarında tanıştığı Nazım Hikmet'le 2 yıl süren bir platonik aşk yaşadığını söylemiş.
İclal Ar 

Verda Ün'ün kuzenleri Bedriye ve Fitnat hanımlar, Çerkeşşeyhizade Reşit ve Ragıp beylerle evlenmişler.Reşit ve Ragıp Gencer'in teyzelerinin kızı Nesteren hanım'ın damadı Selim Baban, Babanzade Hikmet Süleyman bey'in oğlu ve eski bakanlardan Gazeteci  Cihat Baban'ın kardeşidir.Selim Baban'ın kızı Ayşe Semiha Baban, ünlü yazar Yaşar Kemal'in son eşiydi:


Kerime Çapanoğlu ve Osman Zeki Üngör'ün ilk çocukları ve tek kızları olan Beraet Zeki Üngör, Dame De Sion'daki eğitiminin ardından Hukuk fakültesine girer ve okulunu  birincilikle bitirir.Burada doktorasını yaparak ilk kadın hukuk doktoru ünvanını alan Beraet hanım, milletlerarası muhtelif hakem mahkemesinde Türkiye'yi temsil etmiştir.Erenköy Kız Lisesinde 25 yıl boyunca Fransızca hocalığı da yapan Üngör, Türkiye Soroptimist örgütünün kurucu ve başkanlarından olmasının yanısıra bu örgütün Avrupa Konseyi İkinci Başkanlığını yapmıştır.


Kerime Çapanoğlu'nun oğlu Vedat Üngör ,Orgeneral Doğan Kromörs'ün kardeşi, Tüli Kamhi'nin dedesi General Hakkı Şinasi Erel'in kuzeni olan Nurinnisa hanım ile evlenmiş.Doğan Kromörs'ün eşi Ülker hanım'ın kardeşi Özer Derbil, 1971 muhtırasından sonra Nihat Erim'in kurduğu hükumette kontenjan senatörü olarak Meclise girmiş ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı yapmıştır.Özer Derbil'in oğlu Nizamettin Derbil, Eti holding'in kurucusu Firuz Kanatlı'nın damadıdır.Ülker Kromörs ve Özer Derbil, Arif ve Betül Mardin'in teyzeleriyle Eski Başbakanlardan Suat Hayri Ürgüplü'nün kardeşinin kızı olan Sabiha hanım'ın eşi  ve Bülent Eczacıbaşı'nın kayınpederi olan Prof. Turhan Esener'in teyzesinin çocuklarıdır.
                                                            
Tüli Kamhi'nin babası Ali Şinasi Erel'in teyzesinin kızı Mualla hanım, Mütareke döneminde İstanbul'da kurulan ilk gizli Direniş örgütü Karakol Cemiyetinin kurucularından ve Başkanı olan Kara Vasıf /Vasıf Karakol'un oğlu İlhan bey ile evlenmiş.Mualla hanım'ın kardeşi  Deniz binbaşısı Selçuk Erar,Nurinisa Üngör ve  Doğan Kromörs'ün halaları Hikmet hanım'ın damadıdır.Selçuk Erar'ın bacanağı  General Nurettin Aknoz , Eski Kara Kuvvetleri Komutanlarındandır. 6-7 Eylül olayları sonrası üç ilimizde örfi idare uygulanmış ve kumandanlığına Nurettin Aknoz getirilmiştir.Merzifonlu Kara Mustafa Paşa torunlarından olan Nurettin Aknoz, Tekirdağ milletvekili olarak parlementoya girmiştir.

Nurettin Aknoz'un kardeşi Ziya bey'in eşi Şükufe Ekitler 1960 Darbesinden sonra 1961'de oluşturulan Kurucu Meclis Üyelerindendir.Şükufe hanım'ın dedesi , eski Maliye Nazırlarından Abdürrahman Sayın'dır.Şükufe Ekitlerin kızkardeşinin oğlu Mehmet Yüksel Sezginer, Kapancı Cemaatinden  Erktin ailesinin damadıdır.Şükufe hanım'ın diğer kızkardeşi Feride hanım'ın torununun eşi Zeynep hanım, İş Bankası ve İstihbarat Teşkilatı Mim Mim'in kurucularından Hüseyin Kavalalı'nın torunudur.Zeynep hanım'ın amcası Hasan Tahsin Banguoğlu , Eski Milli Eğitim Bakanlarındandır.Banguoğlu'nun eşi Perizat hanım, Gazeteci Mehmet Barlas'ın dayısı Cemal Şahingiray'ın kızıdır.Hasan Tahsin Banguoğlu, felsefeci yazar Hilmi Yavuz'un eşi Nuran hanım'ın dayısıdır.


Çapanzade Agah Efendi'nin kardeşi Ahmet Şakir Paşa, Harbiye'yi bitirdikten sonra Yüzbaşı olarak orduya katılmış.Rusçuk, Bağdat, Sofya Mutasarrıflığı görevlerinin ardından Anadolu Demiryolları Müfettişliği, Hersek Ordusu Kurmaya Başkanlığına getirilen Ahmet Şakir Paşa,1877 Osmanlı-Rus Savaşında ferik rütbesiyle iştirak etmiş ve ardından Petersburg Büyükelçiliğine tayin olmuş.Burada onyıl görev yaptıktan sonra 1890 yılında İstanbul'a dönmüş.Girit vakili vekilliği ve en son Anadolu Vilayetleri Umum Müfettişi iken vefat etmiş.                                                    

Müşir Ahmet Şakir Paşa'nın Naim , Nedim ve Nebil adında üç oğlu Fatma Munise adında bir kızı dünyaya gelmiş.

Fatma Munise hanım, Sadrazam İbrahim Etem Paşa'nın oğlu ve Ressam Osman Hamdi bey'in kardeşi Nümizmat İsmail Galip bey'in oğlu Mübarek Galip Eldem ile evlenmiş.Bu evlilikten dünyaya gelen Roksan hanım, Hiram Abas'ın annesidir.
                                                                         
     

                                                                       
Asker olan Nedim Çapanoğlu mesleğini bırakıp valilik görevlerinde bulunmuş.Valentin hanım ile evliliğinden 3 çocuğu dünyaya gelmiş.Çiftin kızları Şakire hanım,Müşir Ahmet Şakir Paşa'nın amcazadesi Müzakay-ı Hümayun Kumandanı Mirliva Osman Paşa'nın torunlarından General  Rahmi Belgerden ile evlenmiş.Bu çiftin kızları Verda hanım, Ömer Üründül'ün annesidir.
                                                              

Ömer Üründül'ün dayısı Saman Belgerden'in eşi Esin Nogan, Gazeteci yazar  Duygu Asena'nın halasının  torunudur:
..:         

General Rahmi Belgerden'in kızkardeşi Müşfika hanım'ın damadı Remzi Özer Öget, Mısır Hidivliğinin Harbiye Nazırlığını yapan Remzi Tahir Paşa'nın kızı Tevhide hanım'ın oğludur.Tevhide hanım'ın kardeşinin eşi Hürriyet hanım, Gazeteci Namık Sevik'in teyzesinin kızı ve Gazeteci İlhan Selçuk'un kızkardeşinin eşi Mengü Ertel'in halasıdır.Namık Sevik'in halası Halide hanım, Gülriz Sururi'nin amcası Osman Eruluç'un eşidir.Gülriz Sururi'nin eşi Engin Cezzar'ın halası Rikkat hanım Dışişleri Eski Bakanlarından , İsmail Cem İpekçi'nin annesidir.
Remzi Özer Öget'in yeğeni Ziya Gündüz'ün eşi Rüheyma hanım, Azra Erhat'ın halası Ayşe hanım'ın torunu Esin Dölen ile işadamı Kerim Kerimol'un kızlarıdır.Esin Dölen bir dönem Abdi İpekçi ile nişanlanmış fakat İpekçi'nin ailesi gelinin Kapancı Cemaatinden  olmasını gerekçe göstererek bu evliliğe izin vermemiş.Dölen'in anne tarafı da İpekçiler gibi Karakaş cemaatindendir.                                                                  

             
 







                                                                           Dipnot:

                           Bu blog entrysiyle  bağlantılı olarak okunabilecek bir  diğer  entry :
                                                                                https://ibraniyetvebeyazturkler.blogspot.com/2019/11/cocuk-kacakclg-davas-ve-dr-oktay-cumhur.html
                                                                            





                                                                       Kaynaklar:

                                                  http://akkentolcay.blogspot.com
                                                                                     https://sabetayciavcisi.blogspot.com/2015/08/osman-hamdi-bey-capanzadeler-tuli-kamhi.html
                                                                          
                                  https://kebikecdergi.files.wordpress.com/2012/07/08_ozel.pdf                             


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder