''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

15 Kasım 2019 Cuma

Çocuk Kaçakçılığı Davası ve Dr. Oktay Cumhur Akkent


Takvimler 1982 yılının Temmuz ayının son günlerini gösterirken Türkiye büyük bir skandalla çalkalandı. İstanbul Şişli'deki bir doğumevine ''sağlıksız doğan bebekleri öldürmek, sağlıklı doğan bazı bebekleri ise ölü gösterip Türkiye ve  Almanya'daki ailelere evlatlık vermek''  suçlamasıyla baskın düzenlendi.

Herşey Şişli Boğaziçi kliniğinde bir erkek çocuk dünyaya getiren N.M.'nin bebeğinin esrarengiz bir şekilde ölümü üzerine başlamıştı.Daha önce gelen ihbarları da değerlendiren Şişli Cumhuriyet Savcılığının harekete geçirdiği Asayiş Şubesi Dedektiflerinin yaptıkları operasyonda Boğaziçi kliniğinde çalışan ünlü Jinekolog Dr. Oktay Cumhur Akkent ve çalışma arkadaşları gözaltına alındı.

Yasadışı kürtaj yapıldığı iddiasını araştıran Polis, Boğaziçi kliniğinin bahçesinde gömülmüş 7-8 aylık bebekleri ortaya çıkarmıştı :
Yapılan araştırmalarda muayenehanesinde kavanozlar içinde ceninlere rastlanan Dr. Oktay Cumhur Akkent koleksiyon yaptığını iddia etmiş, uluslarası çocuk kakçılığı ile ilgili sorulara ise amacının insanları mutlu etmek olduğunu söyleyerek cevap vermiş.

Sosyete doktoru olarak ünlenen Oktay Cumhur Akkent'in ziyaretçileri arasında aile dostları olduğunu söyleyen ünlü aktör Ekrem Bora da vardır:

Döviz kakçılığı dahil çeşitli suçlardan idam istemiyle yargılanan Dr. Oktay Cumhur Akkent dört yılını tutuklu olarak geçirdikten sonravukatının müvekkilinin bu suçları işlediğinde akli dengesinin yerinde olmadığını iddia etmesi üzerine Adli Tıbba gönderilir,  ''hipomanyak davranış bozukluğu '' raporu sayesinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılır.Oktay Cumhur  Akkent ve çalışma  arkadaşları toplamda sekiz yıl süren bir yargılamanın ardından 1990 yılında delil yetersizliğinden beraat etmiştir.
       

Bu olayın ardından iki yıl geçtikten sonra Hemşire Zahide Özay'ın Oktay Cumhur Akkent'in de dahil olduğu bazı doktorların işlediği suçların hasıraltı edildiğiyle ilgili iddiaları medyada yer almış.Dr. Akkent bu iddiaları, aynı hataları yeniden yapmasının mümkün olmadığını belirterek yalanlamış.


Dr. Oktay Cumhur  Akkent'in ölümünden bir yıl önce medyada yer alma sebebi ise doğumunu yaptırdığı bebekler için yaptığı isim listesi olmuş:


1925 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Oktay Cumhur Akkent, İlkokulu Kadıköy Gazi okulunda, liseyi ise ailesinin tüm imkansızlıklarına rağmen Işık Lisesinde yatılı olarak okumuştur.Akkent 1943 yılında amcası Dr. Medeni Akkent'in mesleğine heves ettiğinden Askeri Tıbbiye okuluna girmiş ve 1945'te deniz teğmen olarak Silahlı Kuvvetlere katılmış.1953 yılında Heybeliada'daki Eğitim Komutanlığı Sağlık Şube Müdürlüğüne atanan Akkent 1954-57 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi kadın doğum bölümünde ihtisasa başlamış.1957'de yüzbaşı rütbesiyle Gölcük Deniz Hastanesi'ne nisaiye mütehassısı olarak atanan Cumhur Akkent 1958 yılında burada kan merkezi kurar ve eşinin de içinde bulunduğu mavi melekler ile gölcük Deniz birliklerinden ve halktan kan toplayarak Gölcük ve etrafındaki hastanelere dağıtır.1960 yılında evlenen Dr. Akkent aynı yıl doğum ihtisası yapmak üzere New York'a gönderilir ve burada oğlu dünyaya gelir.Ardından Gölcük'e dönen ve burada bir muayenehane an Akkent 1960 ınkılabının askeri hekimlerin muayenehanelerini tazminat alarak kapatmaları hususundaki kanun yüzünden muayenehanesini kapatmak zorunda kalır.1956 yılında kurulan Aile Planlama Derneğine giren ve beş yıl bu kurumun başkanlığını yürüten Dr. Akkent kendi deyimiyle bir er gibi çalışarak İstanbul'da bir aile planlaması sergisi ar ve bu konuda radyo ve TV programları hazırlar. 1966 yılında İstanbul Deniz Hastanesine nisaiye mütehassısı olarak atanan Oktay Cumhur Akkent yeniden muayenehane ar ve iki görevi birarada sürdüremediğinden askerlikten ayrılır.  Daha sonra da 1982 yılında patlak veren çocuk kakçılığı skandalına kadar 14 yıl çalıştığı Boğaziçi kliniğini ar.Sekiz yıl süren bir yargılamanın ardından beraat eden Dr. Akkent bu arada eşinden ayrılıp yeni bir evlilik yapar.Mesleğine geri dönen Oktay Cumhur Akkent 2001 yılında beyin kanaması sebebiyle hayatını kaybeder ve askeri törenle Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilir.


Dr. Oktay Cumhur Akkent'in 1960 yılında evlendiği eşi Ayla hanım, Adana'nın ünlü tüccarlarından Lütfü Kalağoğlu'nun kızıdır.Ayla hanım'ın teyzesi Hayriye Arığ, eşi Fatma Arığ'ı Sabetaycılıkla ilgili itiraflarından tanıdığımız Terakki Vakfı eski Başkanı Haluk Arığ'ın babaannesidir. Arığ ailesi Kapancı Cemaatindendir

Ayla Kalağoğlu Akkent'in dayısı Celal Sait Siren, eski Ticaret Bakanlarımızdandır.Siren'in torunu Birnur hanım Muazzez Ilmiye Çığ'ın kardeşi Prof. Dr. Turan İtil'in oğlu Kurt İtil ile evlenmiş.
                                                                           

Büyükelçi Cemil Vafi'nin kardeşi Hasan bey'in bacanağı olan Celal Sait Siren'in kayınbiraderinin eşi Bihterin (Hotinli) Berkin, Sadrazam Halil Rıfat Paşa'nın kızı Nuhbe hanım ile ve Sedat Simavi'nin amcasının torunlarıdır.
Bihterin Berkin (en sağda) ve kardeşi Nesterin Dırvana (en solda)


Oktay Cumhur Akkent'in babası İsmail Hakkı bey, Selçuklu Sultanı Keykubat'ın Haznedarı Sultan Hacı İbrahim ahfadından Akşehirli Subaşı HaArif beyin oğludur.Akkent'in annesi Muhterem hanım ise Yozgatlı ünlü Çapanoğlu sülalesindendir.Muhterem hanım'ın anneannesi Ebe Saadet hanım, Osmanlı sarayında ebe olarak hizmet vermiştir.Bu sebeple aile Nişantaşında ''Ebezadeler'' olarak bilinirmiş.
                                                       


Oktay Cumhur Akkent'in teyzesi Emine Refika hanım 2013 yılında hayatını kaybeden Milli Çapkınımız Süha Özgermi'nin dayısı Tevfik Erdoğu ile evlenmiş. Anne tarafından ünlü fotomuhabir Gökşin Sipahioğlu'nun kuzeni olan Süha Özgermi'nin diğer dayısı Basri Erdoğu, Hasan Rıza Soyak'ın kızkardeşinin damadıdır.Soyak'ın diğer kızkardeşinin damadı Adnan bey, Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu'nun babasının dayısıdır.

                                                                                 


Oktay Cumhur Akkent'in diğer teyzesi Hayriye hanım, Çorlulu  Ali Paşa ahfadından Reşat Yolal'ın ikinci eşidir.Hayriye hanım'ın kızı Nermin Yolal''ın eşi Cevat Erbel'in kızkardeşinin kızı, Türkiye'nin akademik ünvana sahip ilk kadın tıp tarihçisi ve deontologu olan Emine Atabek , Kapancı Cemaatinden Mason Üstadı, avukat Dr. Reşat Atabek'in eşidir.Prof. Dr. Emine Atabek'in kardeşi Fahir bey'in eşi, ilk kültür bakanımız Talat Halman'ın kızkardeşidir.
Cevat Erbel, eşi Nermin hanım'ın genç yaşta hayatını kaybetmesi üzerine Suat hanım ile hayatını birleştirmiş.Suat hanım'ın kızkardeşinin eşi Turgut Gürsel, Evliyazadelerin damadı İttihatçı Dr. Nazım'ın kızkardeşi Rasiha hanım'ın torunudur

Oktay Cumhur Akkent'in annesi Muhterem hanım'ın kuzeni General Rahmi Belgerden, Ömer Üründül'ün annesi Verda hanım'ın babasıdır.Rahmi Belgerden'in eşi Şakire hanım'ın halası Fatma Munise hanım'ın ünlü Ressam Osman Hamdi bey'in kardeşinin oğlu Mübarek Galip Eldem ile evliliğinden dünyaya gelen Roksan hanım Hiram Abas'ın annesidir.Fatma Munise hanım'ın babası Müşir Ahmet Şakir Paşa, Tercüman-ı Ahval gazetesinin kurucusu Çapanzade Agah Efendi'nin kardeşidir.  



Ömer Üründül'ün dayısı Dr. Saman Belgerden'in eşi Esin hanım'ın halasının oğlu Nejat İlhan Tuğbay'ın kızı Nildan hanım, Nihal Atsız'ın oğlu Buğra Atsız ile evlenmiş.
                                                                                 

Nejat İlhan Tuğbay'ın amcasının oğlu Nejat Tuğbay'ın kızlarından Ahu Tuğbay, Yasemin Kozanoğlu'nun, 1970 Türkiye güzeli Afet Tuğbay ise Ali Koç'un eşi Nevbahar Demirağ'ın annesidir.Ahu Tuğbay, Cömert Baykent ve Ahmet Kozanoğlu ile, Afet Tuğbay ise Turgut Demirağ ve Ercüment Karacan ile evlenmiş.  
                                                                                       


Esin Belgerden'in babası Efdal Nogan'ın dayısı Vacit Asena DP Balıkesir milletvekilliği yapmıştır. Vacit bey'in kardeşi Muhtar Asena, Türkiye'de kadın hakları mücadelesinin sembol ismi Duygu Asena ve 1966 Türkiye güzeli olan kardeşi İnci Asena'nın babalarıdır.


Duygu ve İnci Asena'nın annelerinin babası Ali Şevket Öndersev , Atatürk'ün Selanik'ten okul ve mahalle arkadaşıdır.


Kaynakça:



                                              İttihatçı Dr. Nazım - Reşat Atabek - Talat Halman - Çapanzadeler

                                        Müşir Ahmet Şakir Paşa - Saman Belgerden - Osman Hamdi bey - Hiram Abas

                                Taner Berksoy - Kaan Terzioğlu - Hasan Rıza Soyak - Evliyazadeler - Sabri Ülgener

                                             Ressam Nihal Erem - Duygu Asena - Nihal Atsız - Ömer Üründül

                                                   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder